Mijn hond is loops, wat nu?

Geplaatst op 09-01-2020

Momenteel is 1 van mijn hondenklantjes, een Spaans waterhondje loops. Het is een schat van een hond. De eigenaren gaven aan dat zij voorheen alleen reuen en ‘geholpen’ teven hadden gehad. Dit vond ik een mooi moment om mezelf ook eens extra te verdiepen in de loopsheid, nieuwe kennis te vergaren en natuurlijk oude kennis op te rakelen. En waarom zou ik deze kennis niet met jullie delen…

Daarom ga ik het in deze blog hebben over loopsheid, symptomen en de schommelingen die het lijf van de hond ervaart. En natuurlijk wat je als baasje daarvan merkt, waar je op moet letten en hoe je deze fase voor de hond en voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt.

Allereerst wil ik jullie vertellen dat de loopsheid is opgebouwd in 4 fasen.

1)      Pro-Oestrus: dit is de fase waarin het lijf zich voorbereid op de komende loopsheid. De vulva is wat gezwollen en er komt soms lichte afscheiding uit. Dit hoeft niet altijd bloed te zijn en de hoeveelheid afscheiding verschilt per teefje.

De teven beginnen lekker te ruiken voor de reuen en de reuen krijgen interesse. Helaas voor de reuen willen teefjes in deze fase nog niks van de reu weten. Teven negeren de reu, houden de staart voor de vulva of laten soms zelfs hun tanden zien.

 

Omdat reuen interesse krijgen kan een concurrentiestrijd ontstaan tussen reuen in de roedel. Dat is ook de reden dat loopse teven zijn uitgesloten voor minimaal 3 weken in mijn uitlaatservice. Daarnaast is de teef in dit stadium nog niet geïnteresseerd (zoals ik eerder al benoemde). Al die hitsige reuen achter de teef is dan een enorme bron van stress en irritatie.

 

Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het maar 3 dagen duurde. Of juist wel 17 dagen.  Dit is onder andere  afhankelijk van de gezondheid, leeftijd en het ras van de teef.

 

Bij sommige teefjes komt deze fase voor waarna de loopsheid niet doorzet. Meestal verdwijnen de symptomen en komt de loopsheid na enkele dagen of weken alsnog om de hoek kijken. Wanneer dit gebeurd heet het split-oestrus.

 

2)      Oestrus: ook wel bronsttijd genoemd

In de Oestrus krijgt de teef interesse voor de reu. Als een reu zich aanbied zal ze licht door de voorpoten zakken en haar staart aan de kant houden. In deze fase is het opgepast geblazen want in deze fase vind de eisprong plaats. De zwelling van de vulva zal iets afnemen en de uitscheiding word wat minder en wat meer slijmerig. Als een reu toeslaat is er het grootste kans op succes. Wanneer een reu de teef aan het dekken is zitten ze vast aan elkaar. Loshalen gaat dan dus niet.

 

Dit is zeker de periode waarin een teef absoluut niet mee gaat met de uitlaatservice. Je kunt de reuen geen groter plezier doen en misschien denkt de teef er net zo over. Maar geen enkel baasje zit te wachten op een ongepland nestje. En een dekking kan zo snel gebeuren, als ik van het ene naar het andere veld moet lopen kan ik al te laat zijn. En een eerder genoemde concurrentiestrijd is ook zo ontstaan. Dat risico moet je niet willen lopen als je verantwoord te werk wilt gaan met je service.

 

Houd zelf de hond tijdens het uitlaten aan de riem, vermijd andere honden of in ieder geval de reuen een tijdje en probeer je hond eventueel te laten zitten op commando als je toch een reu passeert. Zorg verder dat je tuin goed is afgezet zodat de hond van de buren jullie teefje niet kan benaderen in een onbewaakt moment en voorkom dat je teefje uit huis ontsnapt opzoek naar een pleziertje.

 

Ook deze fase duurt gemiddeld zo’n 9 dagen.

 

3)      Met-Oestrus: De loopsheid is verdwenen maar de hormonen gieren nog flink door het lijf.

Het lijf maakt een flinke hoeveelheid progesteron aan. Dit gebeurd ook als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Het hormoon progesteron is ervoor om te helpen bij de innesteling en ontwikkeling van embryo’s. Pas na 9 tot 12 weken wordt het progesteron afgebroken en wordt het hormoon prolactine aangemaakt. Dit hormoon zorgt onder andere voor melkproductie voor de pups. Echter, wanneer er geen bevruchting heeft plaatsgevonden kan dit hele proces zorgen voor een schijnzwangerschap bij de teef.

 

4)      Anoestrus: Rustfase

Tijdens de rustfase zijn de hormoonschommelingen tussen progesteron en oestrogeen minimaal aanwezig. Deze fase duurt enkele weken tot maanden. Het lijf is in rust tot dat de volgende loopsheid weer op komt. In deze periode is de teef ook niet vruchtbaar en kan ze heerlijk mee in de uitlaatservice.

 

Natuurlijk kent ook de loopsheid van teefjes uitzonderingen en bijzonderheden.

Zo kan de eerste loopsheid van een teefje wat anders verlopen als ik zojuist heb omschreven. De afscheiding kan ontbreken of minder aanwezig zijn als vooraf gedacht. Verder hoeft de vulva bij de eerste loopsheid niet enorm op te zwellen waardoor de loopsheid ook niet altijd wordt herkend door de baasjes. Gemiddeld komt de loopsheid tussen de leeftijd van 6 tot 18 maanden. Hoe groter de hond hoe later het lijf voldoende ontwikkeld is voor nageslacht, dus hoe later de hond loops wordt.

Bij het uitblijven van loopsheid bij een teef kan dit verschillende redenen hebben. Wanneer de loopsheid maar niet komt is een bezoek aan de dierenarts raadzaam om te controleren of de hond fysiek in orde is. Het wegblijven van loopsheid kan onder andere komen door; een verstoring in de eierstok functies, hypothyreoïdie[1] of cushing[2]. Dit zal door de dierenarts onderzocht moeten worden.

Er bestaat niet zoiets als een overgang voor de hond. Naarmate een hond ouder wordt kan er wel meer tijd tussen de 2 loopsheden in zitten. Maar een teefje zal altijd loops worden. Dus volledig uitblijven is altijd een rode vlag!

Ik denk dat dit de info wel een beetje was voor deze keer. Hopelijk hebben jullie er wat bruikbare informatie uit kunnen halen. Over de loopsheid is nog zoveel meer te vertellen maar ik hoop dat ik nu het belangrijkste voor jullie heb kunnen samen vatten in 2 kantjes.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!

 

[1] Hypothyreoïdie: Dit zijn problemen met de schildklier. Honden hebben een trieste blik, kunnen een doffe vacht krijgen of zelfs kale plekken op flanken en staart en de honden zijn sloom. Via een bloedonderzoek kan de dierenarts deze problematiek vaststellen.

 

[2] Cushing: Wordt veroorzaakt door tumoren in het hoofd of in de buik. Honden drinken ontzettend veel en hebben enorme eetlust. Verder hebben ze een zeer slechte vacht, ze hijgen veel, zijn futloos, hebben een dikke buik en de spieren nemen flink af. De dierenarts kan cushing vaststellen door een urinetest. Meestal is dat voldoende maar soms moet er ook een buikecho worden gemaakt om het met zekerheid te kunnen diagnosticeren.

Deel dit bericht:

Contact

HKHdierverzorging
Espendonk 16
5492 TX Sint Oedenrode

06 43 92 32 48
  • Onze honden zijn niet te houden als ze het busje horen en gaan enthousiast mee.

    Frank van der Vleuten
  • Flexibel en persoonlijk

    Sjors Hexspoor